Vad är reggaemusik

Info

Reggaemusik

En kort historia om reggae-genren

Även om reggae har spridit sig över hela Karibien, USA och världen i stort, är det fortfarande en i grunden jamaicansk musikstil.

Vad är reggaemusik?

Rastafari förespråkar lika rättigheter och rättvisaReggae är en musikgenre som utvecklades av jamaicaner med afrikansk härkomst i slutet av 1960-talet. Reggaeband innehåller musikaliska idiom från många olika genrer, inklusive mento (en jamaicansk folkgenre), ska, rocksteady, calypso och amerikansk soulmusik och rhythm and blues.

Genren är känd för sitt drivande slagverk, hypnotiska basgångar och stadiga, uppåtgående rytmgitarr (kallad ”skank-beat”), vilket har hjälpt den att slå igenom som en dansmusikgenre. De flesta reggaelåtar innehåller texter på jamaicansk engelska, jamaicansk patois eller yaric dialekter.

Som en signaturform av jamaicansk musik är reggae nära knuten till den rastafarianska religionen och sociala rörelsen som spårar sina rötter till 1930-talets Jamaica. Än idag utövar många reggaemusiker rastafarianism. Reggae-artister sjunger ofta om Rastafari andliga teman eller social rättvisa, vilket anpassar genren med annan populärmusik som uppstod i slutet av 1960-talet, som amerikansk folkrock. Reggaes socialt medvetna texter har fortsatt att inspirera andra musikstilar som hiphop.

En kort historia om reggaemusik

Reggaemusiken började på Jamaica, men den spreds snabbt över världen.

1. Ursprung på 60-talet: Reggae har fått sitt namn från singeln ”Do the Reggay” från 1968 av Toots and the Maytals. Samma år bröt låtar som ”Nanny Goat” av Larry Marshall, ”No More Heartaches” av The Beltones, ”Israelites” av Desmond Dekker och ”People Funny Boy” av Lee ”Scratch” Perry stort i Kingston och hjälpte till att etablera reggae som en nyckelform av jamaicansk populärmusik.

2. Bob Marley: Det kanske mest kända reggaebandet, Bob Marley & The Wailers, bildades 1963 och var från början känt för sina ska- och dancehall-hits, inspirerade av samtida band som The Skatalites. Men när reggae tog fart anammade singer-songwritern Marley, gitarristen Peter Tosh, slagverkaren Bunny Wailer och basgitarristen Aston Barrett genren och producerade en rad hits som albumen Burnin’ (1973) och Exodus (1977).

3. Internationell popularitet: The Wailers nådde en internationell publik när Eric Clapton gjorde en cover på ”I Shot the Sheriff”, skriven av Marley, 1974. Andra reggaestjärnor på 1970-talet inkluderar Jimmy Cliff (känd för ”The Harder They Come”), och amerikanen Johnny Nash (som gjorde en stor hit med ”I Can See Clearly Now”). Roots reggaeband har blomstrat utanför Jamaica; de engelska banden Steel Pulse och UB40 har åtnjutit betydande berömmelse. Kända reggaeproducenter inkluderar King Tubby, Coxsone Dodd och Lee ”Scratch” Perry, som var lika känd producent som han var framför mikrofonen.

4. Varaktigt inflytande: Utlöpare av reggae inkluderar älskare av rock, dancehall, ragga, djungel, rapp, drum and bas och dubmusik. Samtida reggaefusionssubgenrer inkluderar reggaeton, seggae, two-tone, samba reggae och reggaestep. Vissa av dessa genrer är ännu mer populära i städer som New York, Miami och London än de är i Kingston.

Hur låter reggaemusik?

Reggaemusik kombinerar intensiteten i soulmusik, den lätta touchen av ska och det andliga centrumet av jamaicansk mento. Musiken är känd för de rytmiska mönster som hörs i slagverk, basgångar och rytmgitarrpartier.

Förstå Reggae

De tre principiella reggaerytmerna är:

1. Steppers: I likhet med den amerikanska ”four on the floor”-känslan har detta beat en stadig kvartsnotspuls på bastrumman, ofta dubblerad av basgitarren. ”Red, Gold, and Green” av Burning Spear är ett starkt exempel på steppers beat.

2. Rockers: Rockers beat betonar också fyra kvartsnoter per takt, men det ger mer utrymme för synkopering. Rockers beat är nära förknippat med rytmsektionen av Sly och Robbie, som hjälpte till att utveckla det berömda ”rub-a-dub”-ljudet. ”Sponji Reggae” av Black Uhuru är ett annat starkt exempel på rockers beat, tack vare dess 4/4 puls kombinerat med offbeat synkoperingar.

3. One drop: One-drop-beaten har en stadig sextondelstonspuls (som amerikansk funkmusik) med en backbeat-accent från kicktrumman och virveltrumman. Den har fått sitt namn från låten ”One Drop” av Bob Marley & The Wailers.

Reggae utvecklades från dessa rötter

6 viktiga reggaeinstrument

Reggaeband använder samma kärninstrument som amerikanska rhythm and bluesband.

De vanligaste reggaeinstrumenten är:

  1. trummor
  2. basgitarr
  3. elgitarr (många band har både en rytmgitarr och en sologitarr)
  4. tangentbord
  5. sång
  6. hornsektion (eller synthhorn)

Samtida reggae-avläggare som reggaeton, dancehall och drum and bass använder ofta syntar och trummaskiner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *